Úpravy infrastruktury produkčního prostředí RISPF a změna adresy webových služeb RIS ZED

oddělení 5902 - Provoz infrastruktury a uživatelská podpora
oddělení 5902 - Provoz infrastruktury a uživatelská podpora

Vydáno

Ministerstvo financí (MF) informuje, že v rámci plánované odstávky v termínu 11. – 13. 10. 2024 provede změny související s přechodem služeb a systémů RISPF (moduly EDS, SMVS a RIS ZED) na novou infrastrukturu. 

Produkční prostředí RISPF bude aktualizováno během plánované odstávky RISPF (viz. Kompetenční centrum - Plán odstávek). V této souvislosti MF upozorňuje na některé dopady do produktivního provozu RISPF:

  • Příprava technických změn bude zahájena v pátek 11. 10. od 12:00 hodin. Během těchto činností bude systém dostupný, nicméně může dojít k dočasným prodlevám v odbavení požadavkům uživatelů,
  • Dostupnost RISPF pro koncové uživatele bude ukončena v pátek 11. 10. 2024 v 19:00. Systém bude nedostupný i pro komunikační rozhraní,
  • Technické změny jsou plánovány do neděle 13. 10., nicméně nemůžeme vyloučit dopady do dostupnosti produkčního prostředí RISPF až do pondělí 14. 10.  

V této souvislosti také upozorňujeme na to, že ve stejném termínu budou v prostředí IISSP provedeny změny související s přechodem prostředí na nové vládní domény (více na Přechod na nové domény státní správy), což bude mít dopad na změnu URL adresy, na které jsou dostupné webové služby RISZED. S platností od 14. 10. 2024 budou služby rozhraní RIS ZED dostupné na následujících URL adresách:

Produkční prostředí:

Prostředí Testování 3. stran:

Všechny výše uvedené adresy jsou již nyní zpřístupněny pro ověření dostupnosti – prostředí Testování 3. stran je plně funkční, v produkčním prostředí jsou adresy aktivní v režimu, který umožňuje jejich ověření ze strany přistupujících organizací, a budou zprovozněny během odstávky.

Stávající adresy, na kterých jsou dostupné webové služby RIS ZED, tedy https://portal3.statnipokladna.cz, resp. https://t3sportal3.statnipokladna.cz budou ukončeny po zprovoznění výše uvedených nových adres (webové služby budou po přechodnou dobu dostupné jak na stávajících, tak na nových adresách, ale vzhledem k omezení KIVS bude přechodné období ukončeno nejpozději v průběhu listopadu 2024).

Doporučujeme komunikujícím stranám, aby zvážili prostředí (doménu), na které přesměrují svoji komunikaci a provedli změnu, jakmile ověří dostupnost nových adres ze své komunikační infrastruktury.

Žádné z uvedených změn nebudou mít dopad do funkcionalit a procesů RISPF.

Prosíme uživatele, aby s uvedeným harmonogramem a dostupností funkcionalit RISPF počítali a přizpůsobili mu plánované pracovní aktivity. 

O aktuální situaci budeme průběžně informovat na stránkách www.statnipokladna.cz

Zdroj: MF – Kompetenční centrum IISSP, kc.iissp@mfcr.cz, Kompetenční centrum RIS ZED, kc.zed@mfcr.cz