Přechod na nové domény státní správy z pohledu Zodpovědných osob a Zástupců účetních jednotek (CSÚIS)

Vydáno

Ministerstvo financí (MF) informuje, že v rámci plánované odstávky v termínu 11. – 13. 10. 2024 provede změny související s převodem služeb IISSP na nových adresách. 

Tyto změny vyplývají z Usnesení Vlády České republiky ze dne 16. srpna 2023 č. 578 o harmonogramu migrace ústředních orgánů státní správy na jednotnou státní doménu „gov.cz“, a z dalších technických podmínek a pravidel komunikace informačních systémů, které stanovuje zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy, zejména povinnost publikovat služby ISVS jednotlivým uživatelům prostřednictvím Centrálního místa služeb. 

Pro služby CSÚIS, které jsou určené pro Zodpovědné osoby (ZO), resp. Zástupce účetních jednotek (ZÚJ) budou mít avizované změny následující dopady:

  • Portál CSUIS, který byl zprovozněn v souvislosti se změnou komunikace a který je dostupný na adrese https://portalcsuis.statnipokladna.gov.cz, bude nadále dostupný na stejné adrese a popisované změny se jej netýkají (Portál CSUIS je nové prostředí, které bylo od začátku navrhováno s ohledem na nové domény),
  • Funkcionalita určená pro ZÚJ je dostupná přes Portál CSÚIS, a proto se jich uvedené změny netýkají,
  • Pro ZO, které pro svoji činnost používají Portál CSÚIS, se také nic nemění,
  • Pro ZO, které pro svoji činnost používají Klienta CSÚIS, vydá MF vzápětí po přechodu na nové adresy novou verzi této aplikace, která bude zohledňovat změnu nastavení komunikace. Aktualizace Klienta CSÚIS se provádí automaticky po spuštění aplikace, není nutný žádný zásah ze strany ZO.

Avizované změny adres budou mít dopad pouze na organizace, které pro předávání výkazů využívají přímo webové služby CSÚIS, publikované v Technickém manuálu CSÚIS. Ten bude publikován v nové verzi s aktualizovanými informacemi souvisejícími se přechodem na nové adresy.

Zdroj: MF – Kompetenční centrum IISSP, kc.iissp@mfcr.cz